Barbadillo Olorosso Full dry

Barbadillo Olorosso Full dry

99,00 DKK

På lager

  • Køb 6 for 89,00 DKK pr. stk. og spar 11%

Kort Beskrivelse

Farven er maghoni-gylden og duften er meget frugtrig (abrikoser) og nøddeagtig med et stænk af vanilje. I smagen er vinen knastør, meget aromatisk og fyldig med en god blødhed i den lange eftersmag.

Info

Flaskestørrelse 75 cl
Land Spanien
Områder Andalusien
Type Sherry

Beskrivelse:

 

Bodegas Barbadillo, Sherry

 

Området

Sherry-distriktet eller Jerez, som det hedder på spansk, ligger i den sydlige del af Andalusien i det sydvestlige Spanien. En af familien Barbadillos forfædre – digteren Don Manuel Barbadillo Rodriguez – kaldte området omkring byerne Jerez og Sanlúcar de Barrameda for ”et hjørne af solen”. Det er i allerhøjeste grad det privilegerede klima, som her giver særlige betingelser for produktionen af Sherry-vine. Tre elementer forenes: solens kraft, fugtigheden fra Guadalquivir-floden og vinden fra Atlanterhavet få kilometer derfra. Netop ved byen Sanlúcar de Barrameda på Guadalquivir-floden, hvor Bodegas Barbadillo ligger, er det specialiteten sherry af typen Manzanilla, som er den absolut mest populære sherry i Spanien med 60% af forbruget.

 

Producenten

Firmaet Barbadillo blev grundlagt i 1821, da Don Benigno Barbadillo efter et ophold på tyve år i Mexico kom tilbage til fødebyen. Sammen med et andet medlem af Barbadillo-familien købte han vinejendommen Bodega del Toro – en af perlerne i den andalusiske arkitektur. Helt fra begyndelsen stillede man hos Barbadillo klare kvalitetsmål, som krævede ansættelse af gode kældermestre samt en lang modning af vinene. Bodegaens beliggenhed ved floden gav gode muligheder for afskibning mod England, USA og andre byer i Spanien. I 1827 oplevede man for første gang i firmaets historie en afskibning af Sherry med benævnelsen ”Manzanilla” til Philadelphia dengang med navnet ”Divina Pastora” (guddommelige hyrdinde).

Efter nu næsten 200 års virke er firmaet stadig i familien Barbadillos hænder under ledelse af Don Antonio P. Barbadillo – i området anerkendt som en af de bedste vinmagere med mere end 50 års erfaring.

Barbadillo ejer i dag ca. 500 ha. vinmarker med druen Palomino Fina fordelt på to ejendomme Gibalbin og Santa Lucia begge i Jerez Superior-distriktet, som anses for at være det bedste produktionsområde. Det tillader Barbadillo at være 60% selvforsynende. Resten af druerne (bl.a. Pedro Ximénez-druen, som dyrkes i Malaga længere østpå) købes hos faste udvalgte vinbønder, som ikke selv laver vin. Selve Bodegaen ligger ved ”Santiago-slottet” og er udstyret med de mest moderne tekniske faciliteter som f.eks. temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Kældrene er fordelt i ikke mindre end 13 forskellige bygninger i umiddelbar nærhed af hinanden (i alt ca. 76.000 m2) og giver plads til modning af 30 mio. liter vin, som svarer til ca. 60.000 træfade.

Firmaets hovedsæde ligger i en fløj af ”Palacio de la Cilla” et slot bygget i 1773, som oprindeligt var i områdets biskops besiddelse.

Selvom man hos Barbadillo er særlig stolt af sine lyse, lette og tørre sherryer af typen Manzanilla – Sanlúcar-områdets specialitet, producerer man alle Sherry-typer.

 

Et par ord om processen bag sherry

Palomina-druer høstes når de er optimalt modne, d.v.s. når sukker-tannin balancen er perfekt. Druerne bliver straks presset, og mosten gæres på temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Efter endt gæring vurderer man resultatet, og en del af vinene frasorteres til at producere ”almindelige” hvidvine. Resten tilsættes brændevin og overføres til en af de forskellige kældre, hvor vinene aftappes på håndlavede klassiske træfade af 500 l. efter ”Solera” systemet. Det består hos Barbadillo af fire lag træfade, hvor man altid fylder de nye vine i det øverste lag (kaldet 3. Criadera) og efterhånden overfører dem til de lag længere nede (2. og 1. Criadera) og laget længst nede det famøse Solera, hvor de bedste og ældste vine hviler. Sherry, som skal aftappes, tages principielt nedefra, de ældste fra Solera laget, men også fra 1. eller 2. Criadera, hvis man skal bruge yngre vine.

Fino og Manzanilla gennemgår en slags ”biologisk” modning, idet et lag gær (flor) udvikler sig på overfladen og beskytter dem mod iltning og oxidering. ”Flor” får næring fra vinen og fra fugtighed i luften. I Sanlúcar de Barrameda, hvor Barbadillo ligger, ved udmunding af floden Guadalquivir i Atlanterhavet, finder man den fugtighed, som er nødvendig for udviklingen af ”flor” over vinene, og som netop her aldrig forsvinder, mens den i f.eks. byerne Jerez eller Puerto de Santa Maria, (hvor man især laver Fino), forsvinder om sommeren og om vinteren, når fugtigheden er for lav. Manzanilla er derfor kendt for sin friskhed, elegance og dens ”saltede” karakter.

Oloroso, Palo Cortado og Pedro Ximenez gennemgår en såkaldt ”oxiderings” modning uden dannelse af ”flor”, og hvor vinene derfor bliver påvirket af ilten, bliver mere brune og får mange flere eksotiske og sødmefulde karakterer.

Amontillado sherry er faktisk den eneste, som gennemgår de to processer. Den starter først som Manzanilla eller Fino, og når den taber sit ”flor” naturligt, eller fordi man evt. tilsætter brændevin, starter den en ”oxiderings” modning.

 

Sherryer fra Barbadillo:

 

Standard Range

 

Fino, Pale Dry, Barbadillo

Til fino kræver loven en min. lagring på tre år, men hos Barbadillo får denne sherry fire års lagring i firmaets egen kælder. Klassisk fino, lys i farven og med en delikat, tør og nøddeagtig aroma. Her finder man nuancer af mandler og lidt mineralske toner. Perfekt som aperitif eller med tapas.

 

Manzanilla, En Rama, Barbadillo

En årgangs Manzanilla som lagrer på sit ”lie” (bundfald) og aftappes i sit første år fordelt på fire aftapninger i hver sæson. Derfor smager den forskelligt fra årstid til årstid. Det er en ung, frugtrig, delikat og afrundet sherry, som bør drikkes ung og afkølet. Eftersmagen er utroligt delikat og frisk. Perfekt til fiskeretter, skaldyr eller til tapas med fisk. Aftappet i halve flasker.

 

Manzanilla, Extra Dry, Barbadillo

Mens loven kræver en min. lagring på tre år, får Manzanilla syv år på meget gamle fade. Meget lys i farven og med en ren og delikat duft. I smagen er den intens men samtidig meget elegant med lidt saltede toner, som siges at skyldes vinde fra Atlanterhavet. Den har en gammel vins komplekse karakter og samtidig en flot sprødhed. Den vil egne sig fint sammen med tapas, med lette eksotiske retter, fisk eller skaldyr. Serveres en smule afkølet. Vinen bærer den sjældne Denominacion Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda.

 

Oloroso, Full Dry, Barbadillo

Farven er maghoni-gylden, og duften er meget frugtrig (abrikoser) og nøddeagtig med et stænk af vanille. I smagen er vinen knastør, meget aromatisk og fyldig med en god blødhed i den lange eftersmag. Perfekt til et lille glas efter et måltid.

 

Manzanilla Solear, Barbadillo

Lavet 100% på Palomino-druer både fra Barrio Alto og Bajo og modnet efter solera-metoden i kældre fra Sanlúcar de Barrameda. Det er en meget ren, delikat og subtil sherry, tør i duften men med en blød og sødmefuld, frugtrig smag. Eftersmagen bliver hængende længe og afslører virkeligt vinens dybde. Serveres med klare supper, tapas, skaldyr eller risotto’er med fisk.

 

Amontillado, Medium Dry, Barbadillo

Lagret ca. 25 år på fad. Vinen har en flot, brillant, gylden farve og en delikat tør duft. I smagen finder man meget behagelige sødmefulde toner med nuancer af sveske og nødder. Selvom vinen betegnes som medium dry (halvtør), er den både tør og frisk i eftersmagen. Den egner sig fint til retter med svampe (f.eks. supper) eller til eksotiske fjerkræretter.

 

Oloroso Cream, Full Rich, Barbadillo

En meget aromatisk sherry med en behersket sødme i både duft og smag. I smagen har vinen en god fedme men også et godt bid, som skyldes en sammensætning af ældre tørre oloroso-vine og søde vine lavet på Pedro Ximénez-druer. En modning i syv år efter solera-metoden giver den en god harmonisk karakter. Brug den som aperitif – evt. med isterninger – eller til en dessert.

 

Pedro Ximénez, Extra Rich, Barbadillo

En sød sherry lavet på Pedro Ximénez-druer som er tørrede i solen. Farven er mørk næsten mahogni. I duften og smagen finder man meget komplekse og koncentrerede toner af rosiner og blommer. Til dessert.

 

Premium Range (Barbadillos top-sherryer)

 

Oloroso Dry, Cuco, Barbadillo

Selvom Cuco er en temmelig tør Sherry, giver dens høje alder (25-30 år på fad med oxideringsproces) en blødhed og fedme, som er sjælden for en Oloroso. I duften finder man komplekse aromaer af nødder og rosiner, og smagen er meget intens og samtidig delikat. Den er bedst rumtempereret men kan også serveres afkølet. Prøv den sammen med kødretter, oste, tørrede frugter eller ikke for søde desserter.

 

Amontillado, Principe, Barbadillo

En tør sherry lagret i mange år lavet på Palomino-druer. Under den lange modning gennemgår vinen først en naturlig proces under påvirkning af en speciel gærkultur (flor) og derefter en lang oxideringsproces efter solera-metoden i egetræsfade. Farven er ravgylden, og i duften og smagen finder man toner af nødder og mandler, noget som er klassisk for Manzanilla-vine. Serveres som aperitif eller sammen med suppe, vildt og modne oste.

 

Palo Cortado, Obispo Gascón, Barbadillo

Denne vin kommer fra bunden af solera i Cilla-kælderen kaldet Sacristia (sakristi), da det er her, de ældste og mest sjældne vine bliver modnet. I duften kombinerer den Amontillados bløde og runde aromaer med Olorosos silkeagtige renhed. Tør, mørkgylden med eksotiske, brændte nuancer. Prøv den til modne oste eller endog til vildt.

 

Oloroso Cream, Eva, Barbadillo

En meget ren, sød sherry af typen Oloroso Cream sammensat af ældre Amontillado- og Pedro-Ximénez-vine som er lagrede i flere år. Perfekt som aperitif – evt. med isterninger – eller sammen med tørrede frugter, nødder eller til dessert.

 

Oloroso Abocado, San Rafael

En Sherry af Amoroso typen hvis likorøse stil opnås ved en lang modning (ca. 35 år) efter den traditionelle Solera metode. Her har man blandet en lille del vin lavet på Pedro Ximénez til en tør Oloroso. Vinen har en mørk mahogni farve, en meget frugtrig og sødmefuld aroma og en meget lækker og ren blødhed. Den er bedst rumtempereret men kan også bruges til aperitif med isterninger eller til dessert.

 

Pedro Ximenez, La Cilla, Barbadillo

La Cilla laves på druer af sorten Pedro Ximenez,  som kommer fra Malaga-området, og som bliver tørrede på måtter i solen, således at sukkerindholdet bliver mere koncentreret. Vinen er modnet i ca. 35 år i kældrene i Sanlúcar de Barrameda efter den klassiske solera og criadera metode. Vinen har en flot mahogni farve og er meget velouragtig og rund i smagen med en meget koncentreret druekarakter og samtidig en god struktur og en sprød tannin, som giver et godt modspil til sødmen. Det er en klassisk sherry til dessert eller til slutningen af et godt måltid.

 

Brandy de Jerez, Gran Reserva

Også i Jerez har man tradition for at brænde vin til Brandy på samme måde, som man gør det i f.eks. Cognac, og de vine, man destillerer, er selvfølgelig lavet på de samme druer, som man bruger til sherryerne, og som har gennemgået solera og criadera metoderne. Barbadillos Brandy Gran Reserva er lagret i mere end 20 år på fad og er en af de ældste brandyer i Denomination Brandy de Jerez. Det er en meget intens og samtidig rund og delikat brandy med toner af vanille, læder, svesker og nødder.